Početna stranica Portala pravosuđa BiHOkružni sud u Doboju

USLOVNA OSUDA ZA NEDOZVOLJENU TRGOVINU

30.08.2019.

USLOVNA OSUDA ZA NEDOZVOLJENU TRGOVINU

 

 

            Okružni sud u Doboju donio je dana 30.08.2019. godine  presudu kojom se optuženom  H.I. iz G. za krivično djelo nedozvoljena trgovina iz člana 281. stav 4 u vezi sa stavom 1.  Krivičnog zakona Republike Srpske, izriče USLOVNA OSUDA, kojom se optuženom  utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 1 ( jedne ) godine, a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 3 (tri) godine po pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

 

 /Iz zapisnika/

 

OPTUŽENI: H.I. iz  G.

 

kriv je

 

što je:


                        U vremenskom periodu od 03.03.2001. godine pa do kraja septembra 2011. godine, iako mu je bilo poznato da osumnjičeni Đ.N, sin S. iz G. i M. Z., sin S. iz G., za koje je znao da u svojstvu odgovornog lica d.o.o. „C“ iz B.D., koje je registrovano za trgovinu voćem, organizovano vrše kupovinu i prodaju akcizne robe, cigareta, vršio preuzimanje i prevoz cigareta TMV marke „Mercedes“ reg. oznake ---- i priključnim vozilom „Schmitz Cargobull“ reg. oznaka -----, vlasništvo d.o.o.  „L“ G., dana 09.06.2011. godine u količini od 2.099 boksova cigareta „Marlboro“ i 1.000 boksova cigareta „Marlboro light“ bez akciznih markica i finansijske dokumentacije, od osumnjičenih B.M., sina M. iz Lj. i V. R. iz F., zajedno sa B. E., te prodavao osumnjičenom D N.iz G.,

               dakle,  nemajući ovlaštenje za trgovinu, nabavio robu u većoj količini u svrhu prodaje i organizovao mrežu posrednika,

               čime je učinio krivično djelo nedozvoljena trgovina iz člana 281. stav 4. u vezi sa stavom 1. Krivičnog zakona Republike Srpske, pa mu sud na osnovu istog zakonskog propisa, a uz primjenu člana 5., člana 37. stav  1., člana. 45. stav 2, člana  46. stav. 1. i člana . 47. stav  1. i 3.  Krivičnog zakona Republike Srpske, izriče

 

 

USLOVNU OSUDU

 

 

           kojom se optuženom utvrđuje kazna zatvora u trajanju od 1 ( jedne ) godine, a koja se neće izvršiti ukoliko optuženi u roku od 3 (tri) godine po pravosnažnosti ove presude ne počini novo krivično djelo.

 

                        Na osnovu člana 99. stav  1. u vezi sa članom  96. stav  2. tačka  „e“  ZKP RS i člana 30. Uredbe o naknadi troškova u sudskim postupcima ( “Službeni glasnik Republike Srpske” broj  55/05 ), optuženi H.I. se obavezuje platiti troškove krivičnog postupka, na ime paušala, u iznosu od 150,00 KM u roku od 30 dana po pravosnažnosti presude, pod prijetnjom prinudne naplate.

            Predmeti koji su od optuženog privremeno oduzeti po potvrdi o privremenom oduzimanju predmeta PS Pelagićevo broj 09-9/01-06/11 od 09.06.2011. godine, a riječ je o predmetima koji su upotrijebljeni za počinjenje krivičnog djela, te je odredbom člana 281. stav 5. KZ RS predviđeno obligatorno oduzimanje predmeta, s obzirom da su u trenutku donošenja presude nedostajali  podaci o tim oduzetim predmetima, a u optužnici nije bilo predloženo oduzimanje predmeta, na osnovu člana 62. i člana 281. stav 5. KZ RS, biti odlučeno posebnim rješenjem, kada se ti podaci pribave.

 


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh