Početna stranica Portala pravosuđa BiH


Visoko sudsko i tužilačko vijeće
Bosne i Hercegovine

IN MEMORIAM, LUKA BOROVČANIN

29.03.2021.

Sa žaljenjem obavještavamo pravosudnu zajednicu da je preminuo sudija Osnovnog suda u Sokocu Luka Borovčanin.

Povodom nenadoknadivog gubitka porodici i svim kolegama i prijateljima uvaženog sudije Borovčanina, predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine Halil Lagumdžija, članovi VSTV-a BiH, zajedno sa direktorom Sekretarijata VSTV-a BiH i uposlenicima, izražavaju duboko saučešće. 

Luka Borovčanin je diplomirao na Pravnom fakultetu u Sarajevu, gdje je položio i pravosudni ispit. Poslove sekretara u Tvornici valjčića Unis obavljao je u periodu od juna 1980. do januara 1981. godine, nakon čega je  u Opštini Sokolac obavljao poslove upravnog inspektora do decembra 1986. godine. Pravosudnu karijeru započeo je kao sudija Osnovnog suda u Sokocu u januaru 1987. godine.

Za sudiju Vojnog suda Sarajevo izabran je u julu 1992. godine i na toj poziciji je bio do prelaska u Vojni sud Bijeljina u oktobru 1995. godine gdje je također radio kao sudija. Za predsjednika Vojnog suda Bijeljina izbran je u februaru 1999. godine i tu poziciju je obavljao do juna 2001. godine kada je izabran za sudiju Okružnog suda Istočno Sarajevo. Odlukom Visokog sudskog i tužilačkog vijeća Bosne i Hercegovine izabran je za predsjednika Osnovnog suda Sokolac u martu 2004. godine i tu poziciju je obavljao do 21. marta 2021. godine.

Bio je član udruženja sudija i tužilaca Republike Srpske.


Vijest je napisana na jeziku: Bosanskom

Povratak na vrh