Početna stranica Portala pravosuđa BiHOkružni sud u Doboju

OSUĐEN ZA UBISTVO

01.04.2019.

Okružni sud u Doboju donio je dana 29.03.2019. godine presudu kojom je optuženi M.D.  iz D.R. opština T. oglašen krivim za krivično djelo ubistvo iz člana 124. stav 1 Krivičnog zakona Republike Srpske i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 13 (trinaest) godina. Prema optuženom produžen je pritvor.

 

/ iz zapisnika/

 

OPTUŽENI:

 

M.D.  iz D.R.., sa ostalim podacima kao u spisu predmeta,

 

KRIV JE

 

            Što je :

                       
Dana  05.08.2018. godine oko 00,50 časova,  u mjestu G. L.,  opština T., za vrijeme održavanja vjerskog skupa, u neposrednoj blizini manastira G. L., opština T., pored točilice pića  “T.a.”, nakon verbalnog sukoba sa oštećenim I. M., sinom Lj., u stanju bitno smanjene uračunljivosti usljed akutne teške alkoholisanosti, sa koncentracijom apsolutnog alkohola u krvi od 2,21 g/kg odnosno 2,34 promila (stadij teškog pijanstva),  htijući da istog liši života, zamahnuo prema oštećenom I.M. nožem na preklapanje, tkz. ,,čakijom’’, sa rukohvatom smeđe boje, na kom se suprotno od sječiva nalazio jedan lančić sive boje, dužinom rukohvata oko 9 cm i sječivom dužine oko 8,5 cm,  te oštećenom  I.M. zadao više uboda nožem u predjelu grudnog koša i tijela, nanijevši mu na taj način povrede u vidu ubodine na prednjoj desnoj strani grudnog koša u gornjoj trećini grudnjačinog predjela koja se kanalom nastavljala kroz grudnu kost u grudnu duplju, pa u srčanu kesu i završavala se ubodinom grudne aorte, ubodinu na prednjoj strani grudnog koša u donjoj trećini grudnjačinog predjela koja se kanalom nastavljala kroz potkožno tkivo grudnjačinog predjela u dužini 7,5 cm gdje se i završavala, ubodinu na lijevoj bočnoj strani grudnog koša koja se kanalom nastavljala kroz deseto rebro u grudnu duplju gdje se i završavala, sjekotinu na lijevoj strani donje usne koja je zahvatala kožu i potkožno tkivo, i oguljotinu kože u donjoj trećini prednje desne strane grudnog koša koja  zahvata i gornju trećinu desne prednje strane trbuha, kojim povredama je oštećeni I. M. podlegao na licu mjesta, usljed unutrašnjeg iskrvavljenja iz ubodine grudne aorte,

 

dakle, drugog lišio života,

 

čime je   počinio krivično djelo ubistvo iz člana 124. stav 1. Krivičnog zakonika Republike Srpske,

 

Pa ga sud na osnovu istog zakonskog propisa i uz primjenu člana 43., 46. stav 1. i 2., i člana 52. stav 1. Krivičnog zakonika RS

 

 

OSUĐUJE

 

NA KAZNU ZATVORA U TRAJANJU OD 13(TRINAEST) GODINA

 

Na osnovu člana 59. stav 1. Krivičnog zakonika RS optuženom se u izrečenu kaznu zatvora uračunava vrijeme provedeno u pritvoru od  dana  05.08.2018. godine od 00,53 časa   pa nadalje.

 

Na osnovu člana 82. stav 1. i 2. Krivičnog zakonika RS kao predmet isvršenja djela  oduzima se  nož na preklapanje „čakija“ sa rukohvatom smeđe boje na kome se nalazi jedan lančić sive boje dužine sječiva oko 8,5 CM.

 

Na osnovu člana 99. stav 4. optuženi se oslobađa dužnosti plaćanja troškova krivičnog postupka i isti padaju na teret budžetskih sredstava.


Vijest je izvorno napisana na jeziku: Srpskom

Povratak na vrh